3 поради, як зменшити споживання цукру без відмови від солодощів

Інформація в даній статті надана в пізнавальних цілях і не може бути використана для самодіагностики, самостійного лікування і не замінює консультації лікаря.
3 поради, як зменшити споживання цукру без відмови від солодощів
Зміст
  1. Як цукор впливає на наші зуби?
  2. Перетворюємо цукор в корисні солодощі

Цукор шкідливий для зубів і здоров’я, але якщо все таке смачне, то як можна зупинитися? Навіть стоматологи, говорять кожен день про шкоду цукру своїм пацієнтам, докладають великих зусиль, щоб збалансувати його рівень, адже всі ми – живі істоти зі своїми бажаннями і недоліками. Однак, існує метод споживання солодкого більш здоровим способом.

Як цукор впливає на наші зуби?

Все просто – цукор, розкладаючись під впливом слини утворює щільну слизову плівку, яка покриває зубну емаль і ясна. Під цією плівкою розмножуються мікроорганізми. Продукти розпаду цукру для злоякісних мікроорганізмів дуже вигідні, бо вони допомагають їм розмножуватися. В результаті, ризик появи карієсу при постійному споживанні солодкого збільшується в рази, якщо людина не чистить або не обполіскує зуби після кожного прийому солодощі.

Мета стоматолога в практиці контролю за солодким не в тому, щоб налякати пацієнтів або повністю відрізати їх харчові уподобання, його мета – це допомогти організувати споживання солодкого таким чином, щоб воно не приносило шкоди зовсім або щоб його наслідки можна було контролювати.

Перетворюємо цукор в корисні солодощі

Чи знали Ви, що Ваші солодощі можуть бути такими ж смачними, тільки з меншим вмістом цукру? Ви легко зможете замінити смак солодкого іншими натуральними елементами – потрібно всього лише знати кілька прийомів.

Використовуйте натуральні підсолоджувачі. Почніть використовувати замість білого цукру мед, кленовий сироп, нектар агави, стевію. Ці інгредієнти дійсно дуже солодкі, але вони корисніше, ніж цукор. Проте, будьте обережні з їх дозуванням – приймайте їх в маленьких дозах і якщо від них можна відмовитися, то відмовляйтеся, тому що для зубів це все одно цукор!

Замініть свої звичайні кулінарні рецепти новими здоровими. Сьогодні в Інтернеті і в книжкових магазинах можна знайти масу здорових рецептів страв. Солодощі – не виняток. Безліч рецептів традиційних солодощів залишаються колишніми за винятком додавання натуральних підсолоджувачів і фруктів. Знайти такі рецепти просто: пробуйте в пошуковику такі фрази, як «здорове шоколадне печиво/пиріг/маффіни» або «шоколадне печиво/пиріг/маффіни без цукру».

Дайте собі час на зміну смакових звичок. Здорові солодощі хоч і залишаються солодощами, але мають інший смак. Вам знадобиться час, щоб до цього звикнути і призвичаїтися готувати за новими рецептами. Пам’ятайте, навіщо Ви це робите: здоров’я зубів коштує дорожче! І не тільки зубів, а всього тіла.

Як варіант, для хорошої адаптації до нових страв починайте з маленьких пробних порцій – це допоможе «набити руку» і звикнути до нового смаку в більш короткі терміни і з меншими витратами.

Не забувайте про професійне чищення зубів. Заміна цукру ще не означає, що стан зубів покращиться сам по собі – продовжуйте чистити зуби два рази в день, не забувайте про зубну нитку і ополіскувачі.

Волкова Інна Олегівна
Волкова Інна Олегівна

Практикуючий лікар – стоматолог-терапевт, ендодонт. Стаж роботи за основним фахом становить понад 9 років. Основна спеціалізація лікаря – лікування карієсу зубів і його ускладнень (ендодонтичне лікування – лікування каналів зубів). Інна Олегівна – регулярний учасник стоматологічних форумів і майстер-класів.

Коментарі закриті.

Супутні послуги